- 4 biji telur
- 2 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 2 biji cili muda
- 2 sudu besar serbuk kari
- ½ biji kelapa parut
- ¼ cawan minyak masak
- 2 sudu besar kicap tomato
- Garam secukupnya
- 1 sudu teh air limau nipis
Telur direbus keras & kupas. Bawang besar & bawang putih dicincang halus. Cili muda dibelah 2. Serbuk kari dibancuh bersama sedikit air. Kelapa ambil 2 cawan santan. Panaskan minyak & tumiskan bawang-bawang tumbuk tadi sehingga kuning. Masukkan rempah, cili, tomato, kicap, biar garing. Masak menggunakan api sederhana. Masukkan santan, telur & garam. Biarkan sehingga menggelegak. Kecilkan api & masaklah sehingga pekat, (5 minit). Sebelum menghidang, telur dibelah 2 & aturkan di dalam pinggan. Perah air limau nipis ke dalam sos & curahkan sos di atas telur. Hias dengan daun pudina.
No comments:
Post a Comment