RSS

Tuesday, December 1, 2009

KARI TELUR..best punya


 BAHAN-BAHAN MURAH:
  •  4 biji telur
  • 2 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji cili muda
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • ½ biji kelapa parut
  • ¼ cawan minyak masak
  • 2 sudu besar kicap tomato
  • Garam secukupnya
  • 1 sudu teh air limau nipis
 cara-CARA MUDAH:

Telur direbus keras & kupas. Bawang besar & bawang putih dicincang halus. Cili muda dibelah 2. Serbuk kari dibancuh bersama sedikit air. Kelapa ambil 2 cawan santan. Panaskan minyak & tumiskan bawang-bawang tumbuk tadi sehingga kuning. Masukkan rempah, cili, tomato, kicap, biar garing. Masak menggunakan api sederhana. Masukkan santan, telur & garam. Biarkan sehingga menggelegak. Kecilkan api & masaklah sehingga pekat, (5 minit). Sebelum menghidang, telur dibelah 2 & aturkan di dalam pinggan. Perah air limau nipis ke dalam sos & curahkan sos di atas telur. Hias dengan daun pudina.

No comments:

Post a Comment